Koleksi Tips-Tips dan Nasihat

By: Abd Aziz Abdullah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 1-Mar-2006 12:00 Email | Share | Bookmark
PANDUAN MENJELANG PEPERIKSAAN

PANDUAN MENJELANG PEPERIKSAAN
Solehah......

Assalammualaikum TM dan Semua,

Seperti yang saya janjikan di posting yang lalu, saya ingin berkongsi dengan semua ibubapa yang anak-anak bakal mendudukki peperiksaaan samada UPSR, PMR, SPM atau yang lain-lain. Saya lebih menitikberatkan peranan ibu kerana sebagai ibu kepada anak yang bakal mendudukki peperiksaan perasaan risau ataupun cemas sentiasa bermain di kepala saya. Apa yang akan saya tuliskan ini berdasarkan pengalaman saya ketika mengikuti kursus-kursus motivasi, ceramah-ceramah agama, melalui kaset-kaset motivasi terutama dari Datuk Fadhilah Kamsah yang pernah berceramah di sekolah anak saya dan saya sendiri selalu mengikuti ceramah beliau dan juga amalan-amalan saya dan suami. Jika pembaca di RJ merasakan posting saya ini sebanyak sedikit boleh dijadikan pendoman ikutlah dengan pertolongan Allah dan jika menganggapnya tidak sesuai deletekan saja.

Untuk pengetahuan semua anak saya yang kedua iaitu Angah telah mendudukki peperiksaan PMR pada tahun 2002 (7A), SMA pada tahun 2003 dan SPM pada bulan Oktober ini. Anak saya yang sulong iaitu Kak Long yang sedang mengikuti kursus Diploma Makmal Sains Perubatan telah mendapat 7A1 ketika peperiksaan SPM pada tahun 2002. Malangnya kursus-kursus yang ditawarkan oleh IPTA tidak menepati kemahuan beliau.

Inilah yang saya dan suami lakukan ketika anak-anak kami mendudukki peperiksaan dan untuk lebih senang difahami saya tuliskan format ini dalam bentuk point.

1. KEHARMONIAN. Point yang pertama ini TERAMAT penting bagi ibubapa iaitu wujudkan KEHARMONIAN dalam rumah. Ibubapa jangan bertengkar semasa sendiri begitu juga anak-anak yang lain yang tidak mendudukki peperiksaan, jangan bertengkar. Ceriakan rumah dengan senyuman dan gurau senda yang bermanafaat bukan gurauan yang membosankan.

2. SOLAT. Jangan sekali-kali meninggalkan solat samada ibubapa ataupun pelajar sendiri. Iringi solat fardhu dengan solat sunat. Sebelum melakukan solat-solat sunat yang lain dahulukan solat sunat taubat dahulu agar diri kita bersih dari dosa samada kita sedar ataupun tidak. Bila diri kita bersih InsyaAllah mudah-mudahan Allah makbulkan doa kita agar anak ataupun pelajar itu sendiri akan mendapat keputusan cemerlang.

3. DOA. Ibu-ibu berdoalah seberapa banyak yang termampu untuk anak-anak mendapat keputusan yang cemerlang. Saya lebih tekankan ibu dari bapa kerana doa ibu lebih dekat dengan Allah kerana sifat yang Allah kurniakan pada kaum wanita iaitu lebih bersifat penyayang dan emosional
(biar emosional yang bertempat). Bapa juga harus berdoa untuk anak-anak mereka. Bukan bermakna bila saya sebut ibu, bapa boleh lepas tangan ye......

4. AL-QURAN. Samada ibubapa ataupun pelajar amalkan membaca ayat quran walaupun sebaris ayat sehari. Jadikan amalan membaca al-quran dalam kehidupan seharian. Takkanlah sebaris ayat pun tak boleh dalam sehari kotttt.....

5. MAKANAN. Jika mampu sediakan sendiri makanan untuk anak-anak kerana apa yang selalu saya amalkan sambil memasak saya akan berzikir dan berdoa kesejahteraan di dunia dan di akhirat untuk keluarga saya. Memasak sambil berzikir juga boleh membersihkan hati kita daripada merasa sakit hati pada suami jika suami tidak menolong kita membuat kerja-kerja rumah (dah menyimpang dari tajuk asal dahhhhhhhh..... nasiblah sapa yang membacanyaaaa....). Disamping terjamin kebersihan dan khasiatnya.

6. KEBERSIHAN. Jagalah kebersihan dalam rumah, supaya anak akan lebih merasa selesa/tenang dan bila selesa/tenang akan melahirkan rasa rajin untuk mentelaah pelajaran. Pastikan kesihatan anak-anak dalam keadaan baik

7. TV/RADIO. Hadkan masa untuk menonton TV ataupun mendengar radio. Dalam rumah saya dari hari Isnin hingga jumaat TV tidak dibenarkan dan jika suami ingin menonton berita beliau akan menonton TV di dalam bilik tidur. Hari Sabtu dan Ahad saya memberi mereka kebebasan tapi masih mengawal rancangannya. Walaupun dari Isnin hingga jumaat tidak boleh menonton TV tapi saya menggalakkan mereka membaca surat khabar melayu/inggeris agar mereka tidak ketinggalan hal ehwal semasa. Ini mungkin nampak keterlaluan tapi jika anak-anak telah terbiasa dari kecil lagi mereka dengan sendiri akan mendisiplin diri mereka. Sekarang saya tidak perlu mengingatkan mereka supaya jangan membuka TV. Walaupun kadang-kadang ada tetamu ataupun ayah mereka menonton TV di ruang tamu, anak-anak saya tidak akan menjeling ke arah TV.

8. TEMAN. Walaupun saya tidak pandai tentang subjek-subjek masakini
(dah lama tinggal bangku sekolah) saya masih duduk bersama mereka ketika mengulangkaji dan menyediakan minuman panas seperti milo ataupun holick dan saya cuba elakkan memberikan mereka minuman yang mengandungi kafein. Sambil menemani mereka saya akan membaca buku/kitab dan paling tidak pun novel (semua jenis novel saya minat....... mana penulis novel kat RJ nie... sunyi je...)

MENJELANG HARI PEPERIKSAAN

9. CUTI. Digalakkan agar ibu mengambil cuti semasa anak-anak mengambil peperiksaan kerana kebanyakkan anak-anak lebih selesa dengan ibu kerana ibu walaupun perkara itu remeh sekalipun dia tetapkan akan mengambil berat. Seterusnya saya akan menerangkan kemudian kenapa saya galakkan ibu mengambil cuti. Saya sendiripun belum apply cuti lagi besar kemungkinan saya akan bercuti selama 9 hari berselang seli. Entahlah lulus ke tidak..... InsyaAllah.......

10. ALAT TULIS. Walaupun anak telah meyediakan kesemua kelengkapan peperiksaan tapi sebagai ibu, hendaklah kita memeriksaan sekali lagi termasuk IC dan juga slip peperiksaan.

11. TIDUR. Suruh anak tidur awal termasuk diri ibu sendiri agar tidak terlewat bangun pagi. Bangunlah awal sedikit dari hari biasa.

12. SARAPAN. Kebiasaan saya setiap kali anak-anak saya akan ke dewan peperiksaan, saya akan menyediakan sarapan pagi dengan buah-buahan contohnya betik, jambu batu/air dan saya elakkan buah-buahan yang berasid. Di samping itu juga saya akan menyediakan bubur nasi yang dicampur dengan ayam ataupun ikan, kentang (macam bubur asyura) yang pasti sarapan yang mengandungi protein dan saya akan cuba elakkan sarapan yang pedas dan berminyak.

13. AIR KOSONG. Saya akan bekalkan anak saya dengan air kosong kerana otak anak memerlukan oksigen dan yang pasti air itu tidak tercemar dan memudaratkan kesihatan anak saya.

14. MELANGKAH. Ketika anak melangkah keluar rumah pastikan anak-anak memohon ampun dan maaf dari ibu/bapa. Selepas anak saya memohon maaf saya akan membaca doa di kepalanya agar Allah melapangkan dada dan tenangkan fikirannya ketika menjawab soalan kemudian saya ikuti dengan membaca Ayatul Kursi dan saya memaafkan segala kesalahannya dan menghalalkan segala-galanya. Suami saya akan melakukan perkara yang sama dan memberi minum air yassin yang dibacanya sendiri.

15. AWAL. Pastikan sampai di pusat peperiksaan setengah jam lebih awal dari masa peperiksaan agar anak dapat melapangkan fikiran mereka.

16. WUDHU. Selalunya saya yang menghantar anak saya ke dewan peperiksaan
(kadang-kadang berebut dengan suami hingga kami suami isteri akan sama-sama menghantarnya). Apabila sampai di pusat peperiksaan saya akan menyuruh anak saya mengambil wudhu agar dirinya sentiasa bersih dan mudah-mudahan Allah lindunginya dari gangguan syaitan yang sentiasa mengoda manusia.

17 PESAN. Saya tidak akan menasihatkan/berpesan kepada anak-anak saya di saat-saat akhir beliau akan mendudukki peperiksan. Saya hanya ucapkan 'SEMUGA ALLAH MEMBERKATI ANAK IBU' ketika mereka keluar dari kereta.

18. PERANAN IBU DI RUMAH. Selepas menghantar anak ke pusat peperiksaan saya terus pulang ke rumah. Ketika anak saya berhempas pulas di dewan peperiksaan saya pula akan berhempas pulas di rumah dengan menunaikan solat sunat taubat/hajat serta berdoa untuk kecemerlangan anak saya dan seterusnya saya akan membaca al-quran.

19. MAKAN TENGAHARI. Saya akan masak untuk makan tengahari dan kemudian akan membawa bekal makanan untuk anak saya yang sedang menghadapi peperiksaan jika peperiksaan sehari suntuk. Saya menemaninya makan di kantin.

Saya rasa cukuplah sampai kat sini..... dah ngantuk nie...... alamak dah jam 1.20am esok hari sabtu nak gi kerja. Pagi esok kat office baru saya hantar kat RJ.

Kalau ada yang saya tersilap atau tertinggal, tolong betulkan ye.......... Kalau ada sesiapa nak menambah silakan kerana otak saya dah buntu tak boleh nak fikir lagi cuma terlintas nak ngorokkkkkkkkkkkk.......

Sama-samalah kita berdoa semuga anak-anak kita berjaya dengan cemerlang.

SOLEHAH
View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net